Hoe werkt directadmin?

DirectAdmin is een besturingssysteem dat gemakkelijk toegang geeft tot de vele functies die gebruikt worden bij het beheren van een website. Directadmin stuurt de server aan en laat per beheergroep zien wat de status is van aspecten als de dataruimte, de e-mail accounts en bijvoorbeeld de dns instellingen.

DirectAdmin biedt een helder overzicht, maar het beheer waarbij je gemakkelijk wijzigingen kunt maken en accounts kunt starten is de belangrijkste kracht van DirectAdmin.

We zullen alle functies van DirectAdmin met je doornemen zodat je weet hoe je dingen voor elkaar kunt krijgen in dit handige beheersysteem.

1e DirectAdmin area – Your account

Your account is vooral praktisch voor webhosters en personen die zeer actief zijn als webbeheerder. Zo heb je een Dns Management, een Support Center waar je tickets kunt beheren en aanmaken, en de mogelijkheid om de ge-installeerdePerl Modules te zien.  Ook de statistieken zal niet vaak gelezen worden door een blogger of bedrijf dat zelf in een andere branche werkt.

Wat wel zeer praktisch is zijn de volgende opties die je kunt vinden in het Your Account gedeelte:

Create/Restore backups kun je gebruiken om een copy te draaien van de huidige database, de data en van de e-mails. Die kun je later ook weer restoren/terugzetten wanneer dit nodig is. Dit bijvoorbeeld mocht je website ooit gehackt worden en bijvoorbeeld wanneer je een programmering hebt gewijzigd die verkeerd is afgelopen.

Ftp Management geeft je mogelijkheden om nieuwe accounts aan te maken, voor bijvoorbeeld de webdesigner.

Subdomain Management kun je gebruiken om sub-domeinen aan te maken. De domeinen krijgen een andere extentie in de reguliere. Bijvoorbeeld http://www.gwg.nl/subdomein en bij sommige servers verschijnt de subdomein voor het reguliere domein

MySql Management geeft je een helder overzicht van de databases die er aangemaakt zijn, het stelt je ook in staat om nieuwe aan te maken of te wijzigen via de DirectAdmin link.

Password Protected Directories laat je de bestanden zien inclusief de CMOD / bestandsrechten die ze hebben. Ook kun je ze wijzigen naar beschrijfbaar en niet-beschrijfbaar door de code te wijzigen van bijvoorbeeld 777 naar 555 of xxx.

De File Manager is een soort van beperkte FTP client die je mogelijkheden geeft om bestanden te verwijderen, te downloaden en te uploaden.

2e DirectAdmin area – E-mail management

direct-admin

E-mail accounts kun je gebruiken om e-mail adressen aan te maken en te verwijderen, wanneer je de e-mails die binnenkomen echter wilt doorsturen kun je daarvoor gebruik maken van Forwarders. Dit is handig wanneer je meerdere websites hebt en daarvoor alle een verschillend e-mail adres wil gebruiken. Je kunt de mail van verschillende inboxen naar 1 accout laten sturen.

Een Autoresponder is een bericht dat je kunt opmaken, dat bericht wordt dan verstuur naar iemand die jou een mail stuurt. Zo kun je laten weten dat de mail van hun goed is aangekomen of laten weten dat je de mail niet direct zult lezen omdat je met vakantie bent. Dit kan ook met Vacation Messages waarbij een functie mogelijk maakt dat je de responder aan zet op een bepaalde tijd en weer vanzelf uitschakeld. Hoe vaak zie je geen vakantie messages van bedrijven die allang verlopen zijn! Zo voorkom je dat.

Spamassasin Setup kun je gebruiken om ongewenste spam direct in de spam map te laten plaatsen of te laten verwijderen. ook kun je het controle level aanpassen en de spam berichten een naam mee laten geven in de titel zodat jedirect ziet dat het spam is. Lees ook de functie van de spam filters die onderstaand beschreven wordt.

Mailing Lists laat je een lijst maken met adressen die je kunt mailen. Het wordt vaak door een e-mail programma als outlook of Mozilla Thunderbird uitgevoerd, maar de mogelijkheden zijn er.

Spam filters detecteren niet alleen de reguliere spam mails maar kun je afstellen op e-mail grootte en op bepaalde woorden. Ook domeinen en e-mail adressen kun je filteren. Echter omdat die vaak veranderen bij Spambot is een woordenfilter zeer nuttig. Gebruik het wel met voorzichtigheid en zet geen globale woorden in het filter!

2e DirectAdmin area – Advanced Features

De Advanced Features zijn niet alleen advanced aspecten die je niet zult gebruiken, dit bevat namelijk ook de Site Redirection waarmee je de web-url kunt doorlinken naar een ander adres. De Installatron Applications Installer is ook een aspect dat zeer gewild is bij hosting gebruikers aangezien je applicaties als WordPress, Joomla, Magento kunt installeren met enkele muisklikken! De Installatron neemt ook het instellen van de MySql databases voor zijn rekening.

MyPhP Admin die je ook kunt bereiken via het eerder beschreven MySql Management systeem is hier direct te bereiken.

De Mine Types, Cron Jobs en de Apache Handlers zul je niet zo heel snel gebruiken. Alleen de zeer uitgebreide ge-automatiseerde websites zullen daar mee te maken krijgen.

Zoals je hebt kunnen lezen is Direct Admin multifunctioneel, de Direct Admin is echter niet standaard beschikbaar bij iedere hosting provider, sommige leveren het minder prettige Cpanel mee en enkelen bieden helemaal geen admin beheer systeem. Het komt ook vaak voor dat bepaalde functies ontbreken of bijgekocht moeten worden voor een maandelijks bedrag.

Bij Elcanet  heeft u dit volledige Direct Admin systeem zonder extra te betalen! Inclusief Installatron en voldoende permissies om E-mail accounts, Ftp accounts en MySql databases aan te maken!

Share

Voip
Wij bieden u IP telefonie aan tegen gunstige prijzen. Lees meer...

service icon firewall
Hoe is het gesteld met onze veiligheid ?
Lees meer...

service icon cloud
Wat is die Cloud nou eigenlijk en wat doen we ermee ? Lees meer...

service icon support
Hoe maak ik een Support ticket aan ? Lees meer...

service icon mail
Onze uitgekiende back up strategie!
Lees meer...